Blijft jouw baby ontroostbaar huilen? 7 tips voor een tevreden baby.

5 mrt, 2022

Eindelijk is het stil, je baby slaapt!

Zo, even een momentje voor jezelf. Zodra je opstaat om de was te doen en een stofzuiger door het huis te halen, gaat de ‘sirene’ weer af. Je baby is weer wakker en blijft ontroostbaar huilen. Je kunt het geluid niet meer aanhoren, om gek van te worden. Wat is er toch steeds? Wat doe je verkeerd? Wat zou je graag willen dat jouw kindje tevreden is, en dat jij je handen vrij hebt voor jezelf en de huishoudelijke taken. 

Het is heel begrijpelijk dat je onzeker wordt van je ontroostbare baby en dat je op het laatst niet meer weet wat er aan de hand is. Ik spreek uit ervaring en deel graag 7 tips voor een tevreden baby met je.  

Basis controle
Controleer eerst of je baby geen last heeft van standaard ongemak zoals dorst, honger, vieze luier, heeft hij/zij het te koud of te warm etc. 

Tip: controleer voor de temperatuur het nekje van je baby

Nabijheid 

Zelf merk je waarschijnlijk wel dat je huilende kindje snel kalmeert wanneer je hem of haar oppakt. Uit onderzoek blijkt dat lichaamscontact met de ouder de meest effectieve manier is om het huilen van je baby te stoppen. 

Tip: pak je baby op wanneer hij of zij huilt en houd hem of haar lekker bij je

Terug in balans 

Ons lichaam is 24 uur per dag bezig met het vinden van balans en terugkeren naar de ideale balans. Als je door een invloed van buitenaf uit balans raakt, treedt je lichaam regulerend op, zodat je terugkeert naar ‘normaal’ en weer optimaal kunt functioneren. Baby’s en jonge kinderen zijn nog niet in staat om die balans zelf terug te vinden.  Daarvoor hebben ze de verbinding met hun belangrijkste verzorger(s) nodig. 

Tip: heb je een drukke dag gehad? Neem dan samen even de tijd om lichaamscontact te maken. Zo help je jouw baby om terug in balans te komen

Stress 

Stel je verwachtingen bij, en volg de behoeftes van je baby. Zo ervaar je geen extra stress als je dag anders verloopt dan verwacht. 

Tip: Plan niet te veel op een dag

Relatie met partner 

Wanneer je baby veel huilt kan dit erg belastend zijn voor jullie relatie. Je hebt allebei het gevoel dat jij het beste weet wat goed is voor je baby. En jullie visies kunnen erg van elkaar verschillen. 

Tip: Blijf met elkaar in gesprek en blijf naar elkaar luisteren

Ongevraagd advies 

Iedereen om je heen komt met oplossingen om je baby te laten stoppen met huilen. 

Tip: volg je eigen gevoel en bepaal samen welke opties bij jullie passen. Je hoeft zeker niet alle ongevraagde adviezen op te volgen. En laat je niet wijsmaken dat je het ‘niet goed doet’ als ouder(s)

Ergonomisch dragen 

Een draagdoek of draagzak geeft jou als ouder de mogelijkheid om je kindje vast te houden en toch je handen vrij te hebben. Sommige kindjes blijven ontroostbaar ondanks vele inspanningen en zonder duidelijke oorzaak. Het kan voorkomen dat een kindje blijft huilen tijdens het aanraken en bewegen. Ook dan helpt het om je kindje te dragen: hij of zij mag verdrietig zijn en troost ontvangen in jouw nabijheid. 

Tip: Maak kennis met ergonomisch dragen door deze video’s te bekijken. 

Recente Berichten