Draag geschiedenis

31 mei, 2022

Ergonomisch dragen van je baby maar ook van oudere kindjes wordt momenteel steeds meer gewoon zonder dat mensen erg vreemd opkijken of opmerkingen plaatsen wanneer je je baby buiten aan het dragen bent…

Ergonomisch dragen bestaat toch al erg lang? Waarom waren we dat als ‘mens’ dan eigenlijk een beetje vergeten? In alle tijden en culturen droeg men baby’s op verschillende manieren. Je kent de foto’s vast wel: kindjes die worden gedragen in kleurige doeken in Zuid Amerika of Afrika. Kindjes die gedragen worden op de rug, buik of heup. In doeken, netten, banden, manden of kleding. En je ziet vaak dat de kinderen door de moeder wordt gedragen, maar ook door andere familieleden.

Teken van armoede

Eeuwenlang is het dragen van kinderen de belangrijkste manier om baby’s te vervoeren. Vaak dragend op de rug zodat de moeder de vrijheid had om te werken of te reizen. Toch worden al heel vroeg in de geschiedenis karretjes beschreven die bedoeld zijn voor het vervoer van kinderen. Rond de 17e eeuw laat de hogere klasse wagentjes bouwen die getrokken worden door dieren. Na de 2e helft van de 17e eeuw worden het steeds vaker bedienden die de wagentjes trekken waardoor een kinderwagen een soort van status symbool wordt met als teken van luxe en rijkdom. Wat niet weggelegd was voor de arme mensen.

Zo raakt in het Westen raakte het dragen van je kind geleidelijk aan uit de ‘mode’. Al in de zestiende eeuw ontstond het idee dat schommelen en wiegen slecht was. In de negentiende eeuw was men ervan overtuigd dat baby’s verwend en te afhankelijk zouden raken als je ze teveel oppakte en bij je had. Dit was ook lange tijd de het advies en hoor je soms helaas nog steeds: laat je baby gewoon huilen, dat ‘leert’ het om uit zichzelf in slaap te vallen. Wat bij iedere ouder zijn/hart breekt, huilen is hartverscheurend en het liefste wil je je baby troosten en bij je houden.

‘Hippies’

Tijdens de jaren zeventig van de vorige eeuw introduceerden de ‘hippies’ het dragen weer, de kennis over dragen was erg op de achtergrond geraakt en ook de draagdoeken en draagzakken waren van een andere kwaliteit. Vanaf die tijd veranderden ook langzaam de ideeën over omgaan met baby’s, laten huilen of troosten, dragen en koesteren, zelf slapen enzovoort.

Gelukkig is het tegenwoordig weer redelijk normaal als je je kind draagt. In onze cultuur gebeurt het meestal in de vrije tijd, in tegenstelling tot andere culturen waar juist tijdens werkzaamheden wordt gedragen. In veel delen van de wereld kent men een voor verschillende culturen ook hun eigen draagmethode maar in Europa bestaat er echter geen traditionele manier van dragen.

Waarom dragen?

Ondanks dat het ergonomisch dragen van je kind weer veel gebeurd wordt er ook nog veel gebruik gemaakt van de kinderwagen uit praktisch oogpunt. Maar is dat eigenlijk wel het meest praktische vervoersmiddel?

Voordelen ergonomisch dragen:

  • Je kunt makkelijk in het bos wandelen ook in de herfst zodat dat je wagen helemaal vies wordt
  • Je hebt je handen vrij tijdens het wandelen met oudere kindjes die bijv. net kunnen lopen, fietsen of skeeleren
  • Je kunt makkelijk de hond uitlaten
  • Je geeft je kindje nabijheid
  • Vreemde mensen zitten niet zo snel aan je baby als je draagt
  • Tijdens het winkelen kun je je makkelijk tussen de schappen en rekken bewegen
  • In een drukke winkelstraat heb je geen last van opstoppingen
  • Ruimte over in je kofferbak van de auto
  • Je kunt makkelijk en veilig op een (zeil)boot stappen
  • Je hebt altijd een bedje bij je enzovoort

Zijn er dan geen voordelen aan een kinderwagen? Uit het oogpunt van je baby niet eigenlijk maar voor jouw als ouder natuurlijk wel.

Voordelen kinderwagen:

  • Je legt je kindje gewoon neer zonder dat je een draagdoek of draagzak hoeft te knopen
  • Voor werkzaamheden waarbij je moet bukken is dragen minder handig(zoals de vaatwasser uitruimen of onkruid wieden)
  • Je kunt hem gebruiken als boodschappen kar, scheelt weer tillen
  • …..

Recente Berichten