Dragen van je kindje met hypotonie – lage spierspanning

10 mei, 2018

Wat is hypotonie?

Meestal wordt direct of binnen drie maanden na de geboorte geconstateerd dat je kindje een verlaagde spierspanning heeft. De medische term hiervoor is hypotonie. Wanneer een kindje een verlaagde spierspanning heeft gaat dit vaak ook samen met een vertraagde ontwikkeling, doordat ze nog niet de kracht om bewegingen te kunnen maken. Hypotonie wordt meestal veroorzaakt door een aandoening van het centrale zenuwstelsel zoals bijvoorbeeld het Syndroom van Down, Prader Willi Syndroom of Musculaire dystrofie. Maar dit hoeft niet het geval te zijn want een lage spierspanning komt ook voor bij prematuur geboren kinderen en kinderen met een hartaandoening.

Het is niet altijd zo dat een hypotone kindje altijd een lage spierspanning heeft. Bij een hypotone kindje is de spierspanning niet in balans waardoor een kindje zich ook goed kan overstrekken als deze bijvoorbeeld als de baby hard huilt. Door het huilen stijgt de spierspanning ineens waardoor het kindje zich overstrekt (rug) en bijna niet hanteerbaar is.

 

Het dragen van je kindje met een lage spierspanning:

Ergonomische dragen kan positieve effecten hebben op een kindje met een lage spierspanning, omdat tijdens het dragen van je kindje de spierspanning positief wordt geprikkeld. Door de aanraking tijdens het dragen leert je kindje veel over zijn eigen lichaam en lichaamshouding. Het gevoel voor evenwicht wordt constant gestimuleerd, wat weer een positief effect heeft op de motorische ontwikkeling.

Het is erg belangrijk tijdens het ergonomisch dragen van je kindje met een lage spierspanning dat de draagwijze zorgt voor een zeer goede ondersteuning van het lijfje om ‘inzakken’ tegen te gaan. Doordat je je kindje dicht tegen jouw als ouder gedragen wordt voelt je kindje jouw spierspanning en kan de spierspanning daarop aanpassen. Wanneer een kindje met lage spierspanning gedragen wordt, neemt je kindje de bewegingen van de lopende ouder over en stimuleert hierdoor de ontwikkeling van de balans en coördinatie van je kindje.

Wanneer je een kindje met een lage spierspanning hebt gekregen en wilt gaan dragen, dan is het zeer verstandig om hiervoor een afspraak te maken met een ervaren draagconsulent op het gebied van dragen van een kindje met een lage spierspanning. Dit zal altijd in overleg zijn met je behandelend arts en/of kinderfysiotherapeut.

 

Draagconsult kindje met een lage spierspanning:
Een draagconsult met je kindje kan bij jouw thuis plaatsvinden, maar ook al als je kindje nog in het ziekenhuis ligt. Tijdens een consult wordt er stap voor stap geleerd om je kindje veilig en ergonomische te kunnen dragen. Dit doen we met behulp van een speciale draagpop. Net zoals voor alle kinderen geldt tijdens het ergonomisch dragen, is voor een kindje met een lage spierspanning een goede ondersteuning erg belangrijk. Ook wanneer je kindje mogelijk nog medische hulpmiddelen nodig heeft zoals bijvoorbeeld een sonde, zuurstof en/of een monitor, is het mogelijk om je kindje te gaan dragen. Meer weten? Je kunt altijd vrijblijvend contact opnemen en de mogelijkheden met mij
bespreken.

Recente Berichten