Dragen van prematuur geboren kinderen

23 apr, 2018

Dragen van prematuur geboren kinderen:

Een op de tien kindjes wordt prematuur geboren. Je spreek van een prematuur geboren kindje wanneer een kindje voor de 37 weken zwangerschap is geboren. En hiervan wordt ongeveer 2 à 3% van de kinderen voor de 32 weken zwangerschap geboren.

Buidelen: In de meeste ziekenhuizen wordt gestimuleerd om met je prematuur geboren kindje te buidelen. Tijdens het buidelen ligt je kindje op de blote huid van jouw als ouder, en heeft ontzettend veel voordelen voor je baby en jezelf als ouder:

  • De temperatuur van je kindje wordt gereguleerd, door het huid op huid contact met de ouder. Hierdoor hoeft je kindje veel minder energie te gebruiken.
  • Ademhaling en hartslag worden regelmatig. 
  • Buidelen zorgt voor een goede band tussen moeder en kind, wat ook gunstige invloed heeft op de verwerking van de vroeggeboorte.
  • Buidelen stimuleert de productie van moedermelk en drinken aan de borst.
  • Buidelen zorgt voor een goede ontwikkeling van de hersenen.
  • Een kindje dat gebuideld wordt heeft weinig reden tot stress en zal daardoor nauwelijks huilen.
  • Buidelen zorgt vaak  voor een kortere couveuse tijd en daarom eerder naar huis.

 

Voor het buidelen zijn ook speciale ‘buideltops of bondingtops’  beschikbaar die kunt gebruiken tijdens het buidelen van je kindje. Ook zijn deze beschikbaar bij mij.
 (buideltop van Hoppediz)
Een prematuur geboren kindje dragen:
Als je je prematuur geboren kindje wilt gaan dragen dan is dat uiteraard mogelijk. Wel is het verstandig om dit vooraf met je behandeld kinderarts en/of (kinder)fysiotherapeut te bespreken. Afhankelijk van de ontwikkeling en het gewicht van je kindje is het fijn om je kindje te dragen in een soepele dunne geweven draagdoek. Een geweven draagdoek geeft je kindje voldoende steun, doordat een geweven draagdoek weinig rek bevat. Hierdoor kan je kindje zich minder snel overstrekken dan bijvoorbeeld in een rekbare draagdoek. Wanneer je een prematuur geboren kindje hebt gekregen en wilt gaan dragen, dan is het verstandig om hiervoor een afspraak te maken met een ervaren draagconsulent op het gebied van dragen van een prematuur geboren kinderen.
Naast mijn reguliere opleidingen bij Die Trageschule (basis-, gevorderde-, en certificeringsopleiding), het ik ook een verdiepingsopleiding gevolgd over ‘Dragen van prematuur geboren kinderen‘. En ik heb al meerdere ouders met een prematuur geboren kindje(s) kun voorzien van het passend draagadvies.

Draagconsult met premature geboren kindje: 
Een draagconsult met je kindje kan bij jouw thuis plaatsvinden, maar ook al als je kindje nog in het ziekenhuis ligt. Tijdens een consult wordt er stap voor stap geleerd om je kindje veilig en ergonomische te kunnen dragen. Dit doen we met behulp van een speciale extra kleine draagpop. Net zoals voor alle kinderen geldt tijdens het ergonomisch dragen, is voor prematuur geboren kindje een goede ondersteuning erg belangrijk. Ook wanneer je kindje mogelijk nog medische hulpmiddelen nodig heeft zoals bijvoorbeeld een sonde, zuurstof en/of een monitor, is het mogelijk om je kindje te gaan dragen. Meer weten? Je kunt altijd vrijblijvend contact opnemen en de mogelijkheden met mij bespreken.
Leestip: Een mooi boek om te lezen is: Koester je kleintje, Jill Bergman

 

Recente Berichten