Ergonomisch dragen:
Het respecteren van de natuurlijke houding van je kindje staat centraal bij ergonomisch dragen. Je draagt je kindje dicht tegen je aan op ‘kusjeshoogte’ met zijn/haar rug in de J-houding en de knietjes in de M-houding. Dit betekent dat de bovenbenen van je kindje van knie-knie worden ondersteund en de knietjes hoger zitten dan de billen. Ook de nek en schouders worden goed ondersteund en de rug van je kindje op geen enkele manier wordt belast. Door in deze natuurlijke en ergonomische houding te dragen bevorderd dit een goede ontwikkeling van het lichaam, en dat je kindje optimaal kan ademen tijdens het dragen. Ook voor jezelf is ergonomisch dragen erg belangrijk. Een goede draagtechniek en een goede verspreiding van het gewicht van je kindje zorgt voor jou en je kindje het optimale draagcomfort.
Een draagdoek heeft al deze eigenschappen in huis ‘mits’ deze natuurlijk goed wordt geknoopt! Maar er zijn gelukkig ook erg veel draagzakken die ergonomisch zijn. Maar waar let je dan precies op?
- Je kindje kan op de juiste ‘kusjes’hoogte gedragen worden.
- Je kindje wordt goed ondersteund door de draagzak en kan niet wegzakken.
- De draagzak is bij voorkeur goed verstelbaar en passend (groeit mee) te maken aan de grootte van je kindje.
- Het rugpand is gemaakt van soepele (draagdoeken)stof zodat het zich vormt naar de natuurlijke houding van je kindje.
- Het zitvlak sluit goed aan tot in de knieholtes (M-houding).
- De heupband en schouderbanden is bij jouw prettig in gebruik en zorg voor een goede verspreiding van het gewicht op je bekken en schouders.
- Het hoofdje wordt goed ondersteund en geeft voldoende ruimte zodat je kindje te alle tijde goed kan blijven ademen.
Ergonomische versus Niet Ergonomisch:
In de meeste grote babywinkels zijn ook draagzakken te koop. Bekende merken zijn bijvoorbeeld Baby Björn, Stokke, Chicco en Minimonkey. Deze dragers zijn over het algemeen niet goedkoop, zijn als merk erg bekend en staan goed aangeschreven. Maar klopt deze informatie wel en waarom zijn deze draagzakken toch niet zo goed?
Niet Ergonomisch dragen:
- Het zitvalk is smal waardoor je kindje met het hele gewicht in het kruis hangt. De beentje hangen dan naar beneden wat niet goed is voor de ontwikkeling van het heupgewricht is. Je kindje kan niet de natuurlijke M-houding aannemen en er is geen knie-tot-knie ondersteuning.
- Het rugpand is een stevig voorgevormd of verhard gedeelte. Hierdoor is het niet mogelijk om de natuurlijke ronde houding van de rug en juist het overstrekken wordt gestimuleerd en daardoor het voor je kindje moeilijk is om te ontspannen.
- Draag je je kindje veel te laag, en niet op ‘kusjeshoogte’ waardoor het gewicht van je kindje echt aan je schouders hangt in plaats van jekindje als een met je lichaam te dragen.
- De schouderbanden zijn vaak smalle en harde schouderbanden en/of verharde rugpanden voor jou als drager. Die geven een verkeerde drukverdeling voor jouw lijf waardoor het dragen zwaar en onprettig aanvoelt.
- Zit je kindje te los in de draagzak waardoor je kindje onvoldoende steun krijgt om goed rechtop gedragen te worden en kan inzakken. Dit geeft een risico op een goede ademhaling bij je kindje.
- Het hoofdje van je kindje kan alle kanten op bewegen en dan zorgt het dragen er niet voor dat je je handen vrij hebt maar dat je je kindje nog steeds met je eigen handen moet ondersteunen.
- Waarbij je kindje liggend in de zogenaamde ‘kommahouding’ wordt gedragen. Je kindje ligt in een passieve/liggende houding met het risico tot afknelling van de luchtpijp. Ook voor de spier- en heupontwikkeling is deze houding niet optimaal.
Faceforward dragen, waarom (liever) niet:
Zo nu en dan krijg ik ook de vraag, mag mijn kindje ook naar voren kijken in de draagdoek of drager? Mijn kindje wil graag meer om zich heen kijken…
Waarom niet:
- Je wilt graag dat je kindje in de M-houding gedragen wordt en dat is bij faceforeward dragen (bijna) niet mogelijk.
- Je wilt graag dat de natuurlijke bolling van de rug van je kindje wordt ondersteund tijdens het dragen. Door faceforeward te dragen krijgt je kindje een holle rug.
- Je kindje kan zich niet afschermen voor indrukken en prikkels, dan wanneer je je kindje met het gezicht naar je toe draagt.
Wil je graag dat je kindje lekker rond kan kijken? Dan zijn er verschillende mogelijkheden door bijvoorbeeld je kindje op de heup te dragen in een ringsling of (korte) draagdoek. Of je kunt je kindje ook op de rug gaat dragen in een draagdoek of drager. Ze kunnen op deze manier fijn met je mee- en/of over je schouder meekijken. Worden alle indrukken teveel? Dan kan je kindje zich afsluiten voor de prikkels en indrukken.
Er zijn natuurlijk altijd uitzondering waarom je je kindje wel met het gezicht naar voren zou dragen, bijvoorbeeld wanneer je als ouder aan een rolstoel gebonden bent en je kindje al wat ouder is. Dus het blijft altijd maatwerk!!
Heb je vragen over een draagzak en/of deze wel of niet ergonomisch is? Stel ze gerust!