Heupdragen – 5 verschillende mogelijkheden.

9 nov, 2020

Ongemerkt draag je waarschijnlijk heel vaak je kindje op je heup. Wanneer je kindje bij je wilt zijn en je hem/haar dan optilt zet je je kindje automatisch op je heup! De meest natuurlijke om je kindje te dragen.

Weet je waarom?

De plek op de heup bij de moeder is het smalst en als je dat dan anatomisch bekijkt kan je kindje zich daar heel goed vastklemmen met de beentjes en zichzelf stabiliseren. Tillen wordt natuurlijk als ze groter worden steeds zwaarder dus dan is het gebruik van heupdragen ideaal. Maar natuurlijk ook voor je kleine baby wanneer je snel je handen vrij wilt hebben of bijv. vaak in en uit de auto moet.

Heupdragen is ideaal als je kindje graag bij je wilt zijn en meekijken maar dat je wel iets meer vrijheid hebt dan dat je je kindje op je buik draagt. Ook heb je makkelijk oogcontact en kijkt je kindje vanuit jouw richting de wereld in.

 

Waarmee kun je heupdragen?

Heupdragen kun je doen met verschillende draagmiddelen:

  • Ringsling: Met de ringsling draag je op je heup wanneer je kindje iets ouder is maar kan ook richting de buik geschoven worden bij een pasgeboren kindje. Voordeel van de ringsling is dat je deze makkelijk in je tas stopt of om je nek kunt hangen. Daarnaast is een ringsling makkelijk aan te trekken. Tip: Zorg ervoor dat de stof over je schouder goed uitgespreid zit over je schouder zodat het gewicht van je kindje mooi verdeeld is en geen nekklachten geeft.
  • Korte geweven draagdoek: Met een maat 2 geweven draagdoek heb je een ‘shortie’! Een maat 2 draagdoek is 2,6 m lang. Vergeleken met een ‘standaard’ maat draagdoek (maat 6= 4,6m) een hoop minder stof. Heupknopen die je met een korte doek kunt maken zijn bijv. de Classic hip-carry of de Hip-carry met slipknot. Tip: Bij de Classic hip-carry maak je een ‘platte knoop’.
  • Lange geweven draagdoek: Met een ‘standaard’ maat (=maat 6) kun je ook heupdragen. Een fijne knooptechniek hiervoor is bijv. de Robins Hipcarry of wanneer je kindje ook zelfstandig kan zitten de Poppins Hipcarry. Tip: Bij de Robins Hipcarry kun je ook een slingring gebruiken om de stof door te laten schuiven. Zo gaat het aanspannen met veel gemak!!
  • Half – Buckle draagzak: Met een half-buckle draagzak is het mogelijk om je kindje op je heup te dragen. Ideaal als je eens wilt afwisselen in de houding, je kindje graag al meer wil zien maar rugdragen nog spannend is. Tip: Begin eerst hetzelfde als met buikdragen, schuif je kindje dan richting je heup om je draagzak vast te knopen.
  • Mei- Tai draagzak: Met een Mei- Tai draagzak is het mogelijk om je kindje op je heup te dragen. Ideaal als je eens wilt afwisselen in de houding, je kindje graag al meer wil zien maar rugdragen nog spannend is.

Recente Berichten