Strikmutsje: 4 voordelen voor je baby

13 mei, 2020

 

Een strikmutsje? 

Een strikmutsje is een babymutsje met twee lange koorden, waarmee je de muts op een veilige manier kan bevestigen. Het fijne materiaal en de pasvorm zorgen ervoor dat je baby goed wordt ondersteund bij het op temperatuur houden van zijn/haar lichaam. Maar een strikmuts heeft nog veel meer te bieden:

De 4 Voordelen van een strikmutsje:

Het hoofdje van een pasgeboren baby is in verhouding tot de rest van het lichaam vrij groot. Ook hebben baby’s nog open fontanellen, vaak weinig haar en daardoor verliest het lichaam van je baby veel warmte via het hoofd. Het is daarom dat er geadviseerd wordt om een mutsje te dragen zodat deze lichaamswarmte niet onnodig verloren gaat en je baby zijn/haar energie kan gebruiken om te groeien.

 

  1. Materiaal: Strikmutsjes zijn veelal gemaakt van wol/zijde. Hierdoor is het strikmutsje zeer geschikt voor alle seizoenen. Zijde heeft namelijk de eigenschap om warmte vast te houden als het koud is, en het werkt verkoelend als het warm is. De wol zorgt ervoor dat je baby niet te snel afkoelt en houdt het lichaam heerlijk op temperatuur. Tijdens het dragen is heel fijn doordat jij als een ‘kruik’ je kindje lekker warm houdt, maar wordt je kindje niet zo snel TE warm. Tip: Zowel wol als zijde kan ongeveer 30% van haar eigen gewicht aan vocht absorberen zonder dat je baby nat aanvoelt en voorkomt dat je baby afkoelt als ze zweten.
  2. Prikkelbescherming: Naast de warmte van geeft een strikmutsje ook een heerlijke omhulling voor prikkels van buitenaf. Pasgeboren baby’s zijn kwetsbaar voor prikkels en invloeden uit de omgeving. Maar ook oudere kinderen die snel overprikkeld raken kunnen veel baat hebben bij het gebruik van een wol zijde strikmuts, en door ook nog te dragen kun je optimaal rust bieden om prikkels te reguleren. Tip: De zijderups maakt voor zichzelf ook een coconnetje en beschermt zichzelf voor invloeden van buitenaf! En ook voor ons werkt de zijde op deze manier beschermend!
  3.  Uitstekende pasvorm: De pasvorm van het strikmutsje is zo gemaakt dat het gehele hoofd goed bedekt is maar dat er altijd een gedeelte van het voorhoofd vrij blijft. Tip: Het is belangrijk dat een gedeelte van het voorhoofd vrij blijft, hiermee tast je kindje de omgevingstemperatuur af, waardoor je kindje het minder snel te warm of koud heeft.
  4. Blijft goed zitten: Een ander groot voordeel van de strikmuts is dat het mutsje dankzij het strikken van de lange koorden veel minder snel verschuift dan een standaard mutsje. Ook tijdens het dragen van je kindje blijft een strikmutsje goed zitten. Tip: Een stikmutsje verschuift nachts niet zodat je baby minder snel zal afkoelen. Wanneer nachts het mutsje van je baby afvalt heb je dat niet altijd in de gaten, met als gevolg dat je baby afkoelt.

 

Waarom is warmte zo belangrijk?

Het reguleren van de warmte is voor een pasgeboren baby nog erg lastig en veel kinderen hebben daarom ook moeite om hun lichaam op temperatuur te houden. Het is dus van groot belang om in de eerste levensfase ervoor te zorgen dat je baby zijn/haar lichaamstemperatuur op niveau kan houden en alle energie gebruikt kan worden om te groeien. Maar warmte geeft ook een gevoel van liefde en geborgenheid. Kindjes die te koud gekleed zijn worden vaak onrustig, huilen of hebben last van buikkrampjes. Meestal helpt het om je baby dan te kleden in wollen kleertjes en te omhullen met een wollen wikkeldeken. Tip: Houd natuurlijk altijd goed de temperatuur van je baby in de gaten. Je kan tussen de schouderbladen in het nekje voelen of het klam of warm aanvoelt. Ben je bang dat je baby het te koud heeft? Voel dan aan de voetjes. Deze horen gewoon behagelijk warm te zijn.

 

“Baby’s die het koud hebben zijn vaak onrustig, huilen veel of hebben last van darmkrampjes”

 

Materialen en maten:

Strikmutsjes zijn verkrijgbaar in verschillende materialen:

– wol/ zijde
– zijde
– wol
– katoen
– wol/ zijde/ katoen

De wol/ zijde strikmuts is het meest gangbare materiaal maar soms zijn er situaties waarbij een ander materiaalsoort voor jouw kindje toch beter geschikt is. Een zijden muts is bijvoorbeeld aan te raden als je kind allergisch is voor schapenwol of het erg snel warm heeft. Maar ook voor kindjes met eczeem is zijde zeer heilzaam. Een wollen strikmutsje is vooral handig voor in de winter en bescherm je baby buiten extra tegen de kou door een wollen muts te gebruiken over de wol/zijde strikmuts.

Katoen is vooral voor in de zomer of als je liever geen wol/ zijde muts wilt gebruiken. Voor de overige seizoenen heeft katoen niet onze voorkeur. Katoen neemt minder zweet op waardoor je kindje kan afkoelen. Daarnaast reguleert katoen veel minder goed de warmte dan wol dat doet.

De strikmutsjes zijn beschikbaar in verschillende maten:

  • Maat 50/56
  • Maat 62/68
  • Maat 74/80
  • Maat 86/92

Benieuwd naar een strikmutsje en de beschikbare kleuren? Ik heb een ruim aantal soorten en maten op voorraad in mijn draagstudio. Ze kunnen worden afgehaald maar ik kan ze natuurlijk ook naar je opsturen. Mijn assortiment vind je in mijn shop! 🙂

 

Recente Berichten