Tweeling of meerling dragen – 4 verschillende manieren

10 mrt, 2022

Tweeling of meerling dragen:

Een zwangerschap van meer dan één baby is voor de aanstaande ouders vaak een verrassing. Naast blijdschap brengt het ook extra vragen en soms zorgen met zich mee omdat meerlingen extra zorg nodig hebben tijdens de zwangerschap en natuurlijk ook na de geboorte.
Hoe ontstaat een meerling?
Meerlingen ontstaan meestal na bevruchting van meerdere eicellen. Bij bevruchting van twee eicellen ontstaat een tweelingzwangerschap; bij bevruchting van drie eicellen ontstaat een drielingzwangerschap. Men spreekt dan van een twee-eiige of drie-eiige meerling. Een tweelingzwangerschap kan ook ontstaan doordat uit één bevruchte eicel die zich snel na de bevruchting splitst, twee baby’s groeien. Dan spreekt men van een eeneiige tweeling. Een combinatie is eveneens mogelijk. Zo kan bijvoorbeeld een drieling bestaan uit een eeneiige tweeling en een derde baby uit een andere eicel.
Wanneer en hoe ontdekt men een meerling?
Meestal ontdekt men een meerling al vroeg in de zwangerschap bij het eerste echoscopisch onderzoek, maar soms ook pas later. Hierdoor kun je alvast gaan nadenken hoe je straks je kindjes wilt gaan vervoeren en ook je handen vrij kun hebben in de dagelijkse zorg. Maar wat als ze tegelijk graag bij je willen zijn, krampjes hebben of huilen? Precies, dragen!
Dragen… Maar hoe dan?
Tegenwoordig zijn er hele mooie hulpmiddelen om je kindjes in te kunnen vervoeren wanneer je meer dan een kindje tegelijk verwacht. Deze kinderwagens zijn vaak wel erg groot en zwaar in gebruik en dan kan dragen je een uitkomst bieden zodat wat meer vrijheid hebt en ook makkelijk bijvoorbeeld een winkel naar binnen kan. Wanneer je kunt beginnen met dragen en met welk draagmiddel je kunt gaan dragen is wel afhankelijk van de start van jullie kindjes. Zijn ze voldragen of prematuur geboren? Neem hiervoor bij voorkeur altijd contact op met een draagconsulent.
Graag vertel ik je over de 4 verschillende manieren om je meerling ergonomisch te kunnen dragen:
  1. Verdelen, ieder een kindje: Iedere ouder kan één kindje dragen in een ergonomische draagzak of draagdoek, of je kunt je kindjes om en om dragen in combinatie met een kinderwagen. Bij meer dan twee kindjes kun je als ouder een of twee kindjes gaan dragen en dit dan combineren met een kinderwagen.
  2. Twee kindje tegelijk: Je kunt twee pasgeboren kindjes ook tegelijk dragen in één draagdoek. Hiervoor maak je gebruik van een geweven draagdoek. Er zijn verschillende draagmanieren om twee kindjes te knopen in de draagdoek. Ook kun je gebruik maken van twee ringslings, voordeel hiervan is dat wanneer je een kindje uit de doek wil hebben om welke reden dan ook dat dit makkelijk kan. Benieuwd hoe dit gaat? Bekijk dat hier!
  3. Tweeling draagzak: Er zijn ook tweeling draagzakken op de markt gebracht, waardoor je gemakkelijk twee kindjes tegelijk kunt gaan dragen. Alleen is het vaak zo als je een meerling verwacht deze kindjes ook te vroeg geboren kunnen worden. Wanneer dit het geval is, is een tweeling draagzak helaas de eerste periode nog veel te groot. Vaak is deze te gebruiken vanaf ongeveer maat 50/56 tot maximaal 12 kg.
  4. Voor- en achterop: Wanneer je kindjes wat groter zijn is het vaak niet meer comfortabel om ze tegelijk in een doek op de heup te dragen. Dan zou je er voor kunnen kiezen om een kindje op je buik te dragen en je andere kindje op je rug. Dit kan met een:
  • Draagdoek: je draagt een kindje op je buik in een draagdoek en een kindje op de rug in de draagdoek.
  • Draagzak: Wanneer je kindjes een stevige rompstabiliteit hebben (vaak als ze kunnen zitten) kan je een kindje ook in de draagzak op de rug dragen en het andere kindje in de draagzak op je buik.
  • Combinatie: Een kindje op de rug in de draagzak en de ander in de draagdoek op je buik, of andersom!

Wil je graag leren om je tweeling of meerling te dragen? Tijdens een draagconsult geef ik je advies en informatie over het dragen van je kindjes, de verschillende draagmanieren en de mogelijkheid om je kindjes tegelijk te dragen. Afhankelijk van je draagervaring leer ik je op maat de draagmanier die bij jullie past. Zoals je hierboven beschreven ziet zijn er veel mogelijkheden, en ook voor jullie vast en zeker een voorkeur om jullie kindjes te dragen.

Wanneer je vragen hebt mag je altijd vrijblijvend contact met me opnemen.

 

Ben je op zoek naar inspiratie en tips over het leven met een meerling? Volg dan op Instagram Julia @drielingmama.julia

Recente Berichten