Het dragen van je kindje bevordert de interactie tussen jou als ouder en jouw kindje.

Ergonomisch dragen

Wil je je kindje de nabijheid geven waar hij/zij behoefte aan heeft? Maar wil je ook wel eens je handen vrij hebben?

Dat snap ik. Als moeder van drie kindjes heb ik soms m’n handen vol, maar wil ik ook de aandacht en liefde geven die ze verdienen. Herken je dit? Sinds ik ergonomisch dragen heb ontdekt, is m’n leven veel gemakkelijker geworden. Dat gun ik iedere ouder!

 

Wat dragen nog meer oplevert?

  • Verschillende onderzoeken tonen aan dat kindjes die regelmatig gedragen worden minder huilen
  • Dragen geeft ontspanning en biedt veiligheid voor je kindje
  • Dragen stimuleert de aanmaak van het hormoon prolactine en dit heeft een positief effect op de productie van moedermelk
  • Dragen biedt troost bij huilen, krampjes en reflux klachten
  • Dragen bevordert de interactie tussen ouder en kind en zorgt daarmee voor een goede hechting

 

Voordelen:

Minder huilen
Verschillende onderzoeken (1.) hebben aangetoond dat kindjes die regelmatig worden gedragen minder huilen. In een draagdoek of drager kan je kindje het leven passief ondergaan en maakt op een natuurlijke manier deel uit van jouw dagelijkse activiteiten. Je kindje kan alles zien en horen maar wanneer dit teveel wordt kan je kindje rustig bij jouw in slaap vallen.

Kindjes die veel huilen, last van krampjes of reflux klachten hebben, zijn erg veel gebaat bij het dragen. Dragen zorgt ervoor dat de stress van een huilend kindje verminderd door dichtbij de ouders te zijn. Bij krampjes en reflux geeft dragen verlichting omdat je kindje rechtop, met de knietjes omhoog en buik tegen buik bij je is. Door te dragen kun je je kindje lange tijd bij je houden, maar heb je toch je handen vrij.

1. Urs A. Hunziker, MD, and Ronald G. Barr, MDCM, FRCP(C). Increased Carrying Reduces Infant Crying: A Randomized Controlled Trial. PEDIATRICS Vol. 77 No. 5 May 1986

Huid op huid

Na negen maanden warmte, beweging en constant contact in de buik vormt de geboorte een enorme overgang en hebben kindjes veel aan intiem contact met de ouders. Dit helpt je kindje bij het reguleren van de hartslag, ademhaling, suikerspiegel en temperatuur. Aanraking en emotionele ondersteuning tijdens huid op huid contact is heilzaam voor jou en je kindje. Door je kindje vast te houden en te dragen kun je aan deze behoefte van aanraking en nabijheid te voldoen. Tijdens het dragen op je buik hoort je kindje je hartslag en je ademhaling en voelt je bewegingen en dit heeft een kalmerend effect op je kindje net als de periode in je baarmoeder. Tijdens het dragen komt je kindje tot rust en voelt zich veilig en zie je je kindje zichtbaar genieten van dit directe lichamelijke contact.

 

  • Een kindje dat dichtbij je is, is ontspannen.
  • Wanneer je borstvoeding geeft wordt de productie gestimuleerd.
Veilig en vertrouwd
Vanuit een veilige positie kan je kindje samen met jouw de wereld ontdekken en de prikkels om zich heen verwerken. Dit geeft je kindje een enorm gevoel van veiligheid voor de toekomst. Tijdens het dragen hoort je kindje je hartslag en je ademhaling en voelt je bewegingen. Dit heeft een kalmerend effect op je kindje. Door je kindje dichtbij je te dragen komt de ouder- kind verbinding vroeg tot stand. Dit geeft stabiliteit aan de emotionele ontwikkeling van je kindje.
Hechting
Zowel voor de moeder maar ook de vader is ergonomische dragen erg fijn! Het dragen van je kindje bevordert de interactie tussen de ouder en het kindje en zorgt daarmee voor een goede hechting. Hechting is belangrijk voor een goede relatie met ouders en later ook met andere mensen. Een kind dat veilig is gehecht zal later zelfvertrouwen hebben, makkelijker zelf loslaten en de wereld gaan verkennen.
Ontwikkeling
Je kindje dragen stimuleert de lichamelijke ontwikkeling, maar ook de ontwikkeling van de hersenen. Door alle bewegingen en aanrakingen wordt een goede ontwikkeling van de fijne en grove motoriek bevorderd. Je kindje zit veilig bij jou in de draagdoek of drager terwijl hij volop kan voelen, aaien, grijpen en knijpen. Ook worden de spieren en gewrichten van je kindje tijdens het dragen gestimuleerd.
Specifieke zorgsituatie

Tijdens mijn opleidingen is uitgebreid stilgestaan bij het dragen in een specifieke zorgsituatie. En heb ik een aanvullende verdiepingscursus ‘Dragen van prematuur geboren baby’s’ voor Draagconsulenten gevolgd. Ook heb ik een medische achtergrond als Medisch Beeldvormend en Bestralingsdeskundige en ruim 11 jaar werkervaring in het ziekenhuis.

Bij specifieke zorgsituaties kun je bijvoorbeeld denken aan:

Alle kindjes vinden het erg fijn om gedragen te worden. En je kindje dragen tijdens een speciale situatie is daarom ook zeker mogelijk. Als gecertificeerd draagconsulent kan ik je hierover de juiste adviezen geven om je kindje in een speciale situatie ergonomische te kunnen dragen. Dit zal indien nodig altijd in overleg zijn met de behandelend arts en/ of (kinder-) fysiotherapeut. Ook heb ik buidelshirts in mijn bezit voor gebruik tijdens het buidelen thuis of in het ziekenhuis.

 

Wat is ergonomisch dragen?

en waar let je op om je kindje veilig bij je te dragen?

Het respecteren van de natuurlijke houding van je kindje staat centraal bij ergonomisch dragen.

  • Je draagt je kindje dicht tegen je aan op ‘kusjeshoogte’.
  • De nek en schouders van je kindje worden goed ondersteund.
  • De rug is goed ondersteund in de J-houding.
  • De bovenbenen worden volledig ondersteund in de M-houding.
  • De ademweg is vrij zodat je kindje altijd optimaal kan blijven ademen.
  • Een goede draagtechniek en een goede verspreiding van het gewicht van je kindje zorgt voor jou en je kindje het optimale draagcomfort.