Het Respiratoir Syncytieel virus (RS virus)
Het Respiratoir Syncytieel virus (RS-virus) veroorzaakt een ontsteking in de longen. Het lijkt in eerste instantie op een gewone verkoudheid maar voor je baby of kindje tot twee jaar kan deze infectie gevaarlijk zijn. Bijna alle kinderen krijgen in het eerste levensjaar een infectie met dit virus. Het virus komt vooral in de winter voor (november t/m maart)
Om mij heen hoor ik (helaas) geregeld dat een baby in het ziekenhuis opgenomen is geweest met het RS-virus en erg ziek is geweest. Erg schrikken, want het is best een ‘onbekend’ virus dat begint met een onschuldige verkoudheid.
Gelukkig hoor ik ook dat het dragen er juist voor heeft gezorgd dat een baby ondanks de benauwdheid erg veel baat heeft gehad om gedragen te worden in het ziekenhuis en daardoor alle energie kon gebruiken om beter te worden.
Leanne vertelt: Hulde aan het ziekenhuis hier! Ondanks sonde en optiflow (zuurstofslang) en snoeren voor de monitor hielpen ze met de draagdoek om doen. De kinderartsen in het ziekenhuis Hardenberg waren er erg blij mee dat ik hem in de draagdoek droeg. Ze zagen zeker met het RS virus, waarbij rust het enige medicijn is, er echt het voordeel van! Een hogere temperatuur en/of koorts maakten ze zich minder druk om, de rust was belangrijker. Hopen dat ze dit ook uitstralen naar collega kinderartsen in andere ziekenhuizen. Een verpleegkundige op de afdeling is draagconsulent, en zij heeft er voor gezorgd dat er verschillende draagdoeken en draagzakken in het ziekenhuis liggen. Dit zou eigenlijk elk ziekenhuis met een kinderafdeling moeten hebben!!
Dragen tijdens ziekenhuisopname:
Wanneer je baby in het ziekenhuis ligt en je wilt graag gaan dragen in een draagdoek of ergonomische draagzak, doe dit dan wel in overleg met de behandelend arts. Ondanks dat je baby hulpmiddelen draagt, zoals een sonde, extra zuurstof of elektrodes voor de monitor is het zeker mogelijk om te dragen en heeft het ook enorm veel voordelen om te dragen als je baby ziek is.
Voordelen:
- Doordat je je baby rechtop draagt kan hij/zij beter ademen dan liggend in een bedje
- Door je baby bij je te dragen, is dit veilig en vertrouwd
- Dragen geeft je baby rust om alle energie gebruiken om weer beter te worden
Wanneer je niet bekend bent met het ergonomisch dragen van je kindje kan ik je advies geven om je baby met hulpmiddelen te kunnen dragen. Altijd met toestemming van je behandelend arts. Als gecertificeerd Die Trageschule draagconsulent ben ik bekend met het dragen in een specifieke zorgsituatie en werken in het ziekenhuis. Samen kijken we naar de beste manier om jullie baby in jullie persoonlijke situatie te dragen. Dit kan met een draagdoek of ergonomische draagzak. Er wordt altijd eerste geoefend met een draagpop.
Wat is een RS-virus?
Een RS-infectie is een luchtweginfectie die wordt veroorzaakt door het respiratoir syncytieel virus. Het virus veroorzaakt vooral ernstige ziekte bij jonge baby’s die benauwd worden door een ontsteking van de kleine luchtwegen (bronchiolitis) of een longonsteking.
Wat zijn de symptomen?
De tijd tussen besmetting en de eerste ziekteverschijnselen van het RS-virus varieert van 2 tot 8 dagen. De meest voorkomende klachten zijn een neusverkoudheid en hoesten. Een eerste infectie op baby- en peuterleeftijd kan ernstig verlopen en gepaard gaan met koorts, benauwdheid door ontsteking van de kleine luchtwegen (bronchiolitis) of longontsteking. Daarnaast kan een RS-virus infectie oorontsteking bij kinderen veroorzaken.
Behandeling van een RS-virus infectie is in de meeste gevallen niet nodig. Vaak verdwijnen de klachten vanzelf na een paar dagen tot een week. Overleg met een huisarts wordt geadviseerd wanneer:
- Je baby erg benauwd is
- Je baby hoge koorts heeft (hoger dan 39 graden)
- Je baby langer dan 3 dagen koorts heeft
- Een baby jonger dan 3 maanden koorts heeft;
- Kinderen tot 1 jaar niet goed drinken of eten.
Besmetting en preventie:
Het RS-virus bevindt zich in de neus en keel van geïnfecteerde personen en kan overgedragen worden door druppeltjes die vrijkomen tijdens hoesten, niezen en praten. Besmetting vindt plaats via de neus, ogen of mond. Een persoon met het RS-virus kan anderen al besmetten voordat hij zelf ziek wordt. Iemand is niet meer besmettelijk als hij helemaal beter is. Kinderen onder 2 jaar zijn langer besmettelijk, ongeveer drie tot vier weken na de start van de infectie. Op dit moment is er geen vaccin tegen RS-virus beschikbaar. Borstvoeding draagt bij in de bescherming tegen RS-virus infecties bij baby’s.
Hoe vaak komt het voor?
Het RS-virus komt in Nederland veel voor, vooral in de winter (november t/m maart). Bijna alle kinderen onder de twee jaar komen met het virus in contact. In Nederland komen ongeveer 100 van de 1000 zieke baby’s (10%) bij de huisarts vanwege een RS-virus infectie. Daarvan worden 10 baby’s (10%) in het ziekenhuis opgenomen. Hiervan komt één baby (10%) op intensive care (IC intensive care ) terecht.
Onderstaand een mooie uitleg in het filmpje van het RIVM.
Bronnen:
- https://www.rivm.nl/rs-virus
- https://www.longfonds.nl/rs-virus
- Bijdrage en foto van Leanne van Luik.