Je baby ergonomisch dragen! Elk kindje is uniek.
- Wanneer is het beste moment om te beginnen met het dragen van je baby?
Voor iedereen is dat heel persoonlijk. De ene mama is snel weer fit en draagt de baby al in de kraamweek en de andere mama heeft meer tijd nodig voor herstel na de bevalling. Natuurlijk is het ook afhankelijk van de start die jouw baby heeft.
Hetzelfde geldt voor een consult afspraak, de ene keer maken we een consult afspraak tijdens de zwangerschap, in de kraamweek of wanneer de baby al een paar weken oud is. Voor iedereen persoonlijk wat hiervoor het juiste moment is.
- Wat is beter voor mijn kindje? Een draagdoek of draagzak?
Wat het beste bij jouw past! Want elke draagwijze draagt pas fijn wanneer jij als ouder deze fijn vindt om te gebruiken. Door verschillende draagmanieren te passen en zo te ervaren kun je een goede keuze maken en een goede keuze maken voor een draagmanier welke het beste bij jou en je kindje passen.
- Tegen mij is verteld dat een draagdoek alleen geschikt is en je deze beter op te maat kan knopen voor mijn (pasgeboren) kindje?
Ja en nee. Het klopt kan je een draagdoek helemaal perfect kan aanspannen naar de houding van je kindje MAAR wanneer je de draagdoek niet goed gebruikt en bijvoorbeeld veel te los knoopt omdat het best spannend is of niet de op de juiste manier knoopt zit je kindje helemaal niet veilig, goed ondersteund en ergonomisch bij je.
De (meeste) ergonomische draagzakken van tegenwoordig zijn goed verstelbaar in de hoogte en breedte van het rugpand. Heeft een extra mogelijkheid om het nekje te ondersteunen en zijn vaak ook gemaakt van draagdoekenstof! Dit geeft je het gevoel van een draagdoek met iets meer gemak die een draagzak je biedt. Meer weten? Bekijk de mogelijkheden voor advies op maat en de verschillende soorten draagdoeken en draagzakken in mijn assortiment.
- Hoe kun je checken dat je je kindje veilig en ergonomisch draagt?
Het respecteren van de natuurlijke houding van je kindje staat centraal bij ergonomisch dragen. Je draagt je kindje dicht (goed aangespannen) tegen je aan op ‘kusjeshoogte’. De rug wordt ondersteund in de J-houding, waarbij er geen ruimte tussen jou en je kindje zit, en de beentjes worden ondersteund in de M-houding. Hierbij worden bij de bovenbeentjes van je kindje van knie-knie ondersteund en de knietjes hoger zitten dan de billen. De nek en schouders van je kindje worden goed ondersteund en de rug van je kindje op geen enkele manier wordt belast (door bijv. druk van gespen of extra bandjes etc). Door in deze natuurlijke en ergonomische houding te dragen zorgt dat ervoor dat je kindje altijd optimaal kan blijven ademen tijdens het dragen en dat de ademweg vrij is en blijft.
Ook voor jezelf is ergonomisch dragen erg belangrijk omdat een goede draagtechniek en een goede verspreiding van het gewicht van je kindje zorgt voor jou het optimale draagcomfort zonder dat je pijnklachten krijgt aan je schouders, nek of rug.