Het vierde trimester: Rust en ergonomisch dragen

6 nov, 2022

Het vierde trimester:

Vanaf dag 1 zijn jullie als gezin een ijzersterk team. Ononderbroken huid-op-huid contact meteen na de geboorte helpt je baby te kalmeren en alle prikkels van de geboorte te verwerken. Het zorgt ervoor om de hartslag en ademhaling te reguleren, houdt je baby warm en zorg aan een kickstart aan hormonen die vervolgens ook de borstvoeding een goede start geven. Wanneer je baby warm en comfortabel is na de geboorte zorgt dat ervoor dat je baby zich veilig en geborgen voelt.

Je baby krijgt een overdaad aan prikkels te verwerken na de geboorte. De wereld is ineens fel, koud, druk, luid. Er zijn allemaal mensen, kleuren, vormen, lichten en geluiden welke dit kleine mensje nog nooit heeft ervaren. Dit moet je baby dan allemaal verwerken en snapt er helemaal niks van.

Na de geboorte van je kindje gaat het vierde trimester in. Dit is de tijd van (kraam)hulp en het liefst niet alleen de eerste week maar 40 dagen lang. Het vierde trimester staat in het teken van rust, herstel en hechting. Voor een pasgeboren baby is deze tijd ook heel belangrijk om in alle rust te wennen aan deze nieuwe wereld. Van een afgebakende wereld in je buik naar rustig ontdekken buiten de veilige buik. Deze eerste tijd is de basis die nodig is voor een goede hechting en relatie met jullie kindje.

Voor een moeder is het geven van borstvoeding erg intensief, helemaal de eerste weken. Ontspannen en rust is noodzakelijk om dit goed op gang te brengen en te laten slagen. Jouw lichaam gebruikt 25% van haar energie voor de productie van melk voor je baby en heeft de rest van haar energie heel hard nodig om te herstellen van de zwangerschap en bevalling.

Door je kindje bij je te dragen baken je de omgeving af, je kindje hoort je vertrouwde stem en hartslag en wordt heerlijk heen en weer gewiegd. Ook wordt tijdens het dragen de temperatuur gereguleerd en zorgt ervoor dat je kindje mooi op temperatuur blijft. Door je kindje te dragen heb jij je handen vrij en heeft je baby het beste plekje wat hij/zij zich maar kan wensen.

Als draagconsulent en moeder ben ik ervan overtuigd ben dat elke pasgeboren baby erg gebaat is in liefdevol en nabij contact met de ouder en verzorger. Hierdoor kan een kindje zich veilig hechten en een band met jouw als ouders opbouwen. Door je baby te dragen, kan hij/zij vanuit een veilige positie de wereld ontdekken en prikkels verwerken. Dit geeft een enorm gevoel van veiligheid en geeft stabiliteit aan de emotionele ontwikkeling van je kindje.

Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat kindjes die regelmatig worden gedragen minder huilen. In een draagdoek of draagzak kan je kindje het leven passief ondergaan en maakt op een natuurlijke manier deel uit van jouw dagelijkse activiteiten. Je kindje kan alles zien en horen maar wanneer dit teveel wordt kan je kindje rustig bij jouw in slaap vallen. Kindjes die veel huilen, last van krampjes of reflux klachten hebben, hebben erg veel gebaat bij het dragen omdat dragen ervoor zorgt dat de stress van een huilend kindje verminderd door dichtbij de ouders te zijn.

Bron: Wat baby’s nodig hebben – Melanie Visscher

Recente Berichten