Je baby dragen op de fiets! Is dit veilig?

29 okt, 2021

Fietsen en tegelijk je kindje dragen in een draagdoek of draagzak. Kan dat? Een vraag welke vaak voorbij komt tijdens mijn consulten ook omdat je het geregeld om je heen ziet. Maar is dit eigenlijk wel veilig als je kijkt naar de fysieke belasting van je kindje en de veiligheid onderweg?

Dragen op de fiets kan met kindjes van alle leeftijden maar deze vraag komt voornamelijk voor bij ouders waarvan hun baby nog niet zelfstandig zelf kan gaan zitten en daardoor nog niet in een fietszitje mee mag op de fiets. Dit zijn de kinderen vanaf de geboorte totdat ze ongeveer 9 maanden oud zijn.

 

Waarom zou je wel dragend gaan fietsen?

  • Het geeft je vrijheid omdat je je dan makkelijk en verder kun verplaatsen.
  • De natuurlijke houding van je baby wordt gerespecteerd vergeleken met bijv. een maxicosi of babyschaal.

Waarom zou je niet dragend gaan fietsen?

  • Wanneer je tijdens het fietsen valt is je kindje je ‘airbag’ en niet beschermd tegen de val in een draagdoek of draagzak.
  • Het is niet onderzocht hoeveel schokken/ trillingen je kindje krijgt in de draagdoek of draagzak tijdens het fietsen en wat hiervan de impact is op het lijfje van je kleintje.
  • Veel draagmerken raden het gebruik van een draagmiddel af tijdens het fietsen omdat deze niet getest zijn op gebruik tijdens het fietsen.
  • Wanneer je valt tijdens het fietsen, is het letsel vaak groter omdat je snelheid hoger is.

Is er een middenweg?

Soms kunnen er situaties zijn waarbij je voor jouw gevoel beter dragend kunt fietsen dan je kindje in een fietszitje te vervoeren.

Mijn advies als draagconsulent:

Mijn advies als draagconsulent wanneer mij deze vraag wordt gesteld is: om NIET dragend te gaan fietsen met je baby met argument bovenstaande redenen. Maar dat het altijd zijn/haar eigen verantwoording is. Voel jij je in een bepaalde situatie zeker dat jij dragend fietst met je baby? Dan heeft de voorkeur zeker om je kindje op je rug te dragen, in verband met mogelijk letsel bij een val. (Bijvoorbeeld: stuur in de rug of vallen op je baby).

 

 

Recente Berichten