Peuterdragen – ergonomisch dragen vanaf 1 jaar

23 mrt, 2020

Waarom draag jij je peuter nu nog steeds?

 

Ze kan toch prima zelf lopen!!

Dat klopt helemaal! Maar kijk eens goed naar deze foto. Zie je dat mijn dochter haar hoofdje helemaal heeft verstopt in de draagzak…?

 

 

Waarom doet ze dat?

Voor haar is dragen een moment van rust, even opladen en ontspannen wanneer ze moe, hangerig of gewoon het liefste bij papa of mama wil zijn.

Voor onze peuter is het soms best veel allemaal, je moet natuurlijk net zo goed alles kunnen als grote zus, of het liefst sneller kunnen rennen en fietsen. Je kunt alles natuurlijk heel goed zelf, en je hebt ook nog ouders dan die soms zeggen dat iets niet mag of nu moet….!

En dan wordt ze soms erg verdrietig…!

Dragen betekend voor ons op dat moment vrijheid, geen hangende peuter aan mijn been maar een rustig meisje op mijn rug. En na een tijdje? Kan ze er weer tegenaan, spelen zonder huilen en genieten van alles om haar heen!! Prachtig toch?

 

Maar is het dragen van een peuter niet zwaar?

 

Natuurlijk is je peuter een stuk zwaarden als je pasgeboren baby, maar als je je peuter in een goede ergonomische draagzak of draagdoek hebt geknoopt, wordt het gewicht goed verdeeld over je lichaam en is het dragen van je peuter prima te doen! Net als sporten, hoe vaker je dat doet, hoe sterker je wordt, en zo kun je het ook zien als je je peuter draagt.

Ook grotere kinderen blijven de behoefte houden aan aanraking en dichtbij je willen zijn. Wanneer ze de wereld actief gaan verkennen dan moeten er ook veel prikkels verwerkt worden en willen graag veilig bij mama of papa kunnen zijn.

Het ergonomisch dragen geeft jou en je kind de mogelijkheid om dichtbij je te zijn, maar geeft je wel de vrijheid voor nog andere werkzaamheden of ander kinderen. Je herkent het vast wel: Aan het eind van de dag, waarop je peuter moe, hangerig en huilerig wordt en je dan moet eten koken of nog een wasje opvouwen. Door je je kindje te dragen kun je multitasken en voorkomen dat je peuter overprikkeld en overstuur raakt. Voor jezelf als je kindje erg fijn en geeft dit veel rust!

Ook is een peuterdraagzak of draagdoek ook een handig vervoersmiddel tijdens bijvoorbeeld je vakantie, of als je er graag op uit gaat. Bijvoorbeeld op de camping, in het bos, op het strand of in de bergen blijft de draagzak een veel handiger transportmiddel dan een bijvoorbeeld een kinderwagen. Ook wanneer je kindje veel zelf wil lopen, is het ideaal om een draagzak toch in de tas te stoppen zodat je die bij de hand hebt wanneer je peuter ineens moe wordt en niet meer verder wil lopen. Dan kun je fijn gaan dragen en kan je peuter even lekker uitrusten lekker op je rug en misschien zelfs even een middagdutje doen onderweg. Ideaal toch?

 

Recente Berichten